Alcea rosea - stockros
trädgårdsväxt med texten "trädgårdsarkitekt Per Christenson www.per-form.se"

Kontakta Trädgårdsmästar’n

Växt med texten "trädgårdsarkitekt Per Christenson"
Share on Facebook
TRÄDGÅRDSMÄSTAR’N Trädgård från idé till verklighet

Alcea rosea - stockros

Alcea rosea, stockrosStockrosen - Alcea rosea är nog den första växt som man förknippar med gamla skånska gårdar, med en korsvirkeslänga i bakgrunden. Förr kallade man den för Stångros. Namnet kommer av att blommorna som liknar rosor, sitter direkt på den raka käpplika stammen. Blommorna kan vara enkla eller dubbla och finns i flera olika färgvarianter, som rosa, karminrött, scharlakansrött och vitt.

Det vetenskapliga namnet är ett lån från det grekiska Althaia, med ursprung i ett grekiskt ord, som betyder "läka". Ibland förs några av arterna till det närstående släktet Althaea. Dess släkting Althaea officinalis är en ansedd apoteksört.

Stockrosens ursprung är okänt, men man vet att den användes redan under antiken. En källa säger att den infördes i Europa, av turkarna, före 1500-talet och att den ursprungligen kommer från Kina.

Stockrosor planterar man i en kraftig välgödslad gjord, på en skyddad och solig plats, gärna upp mot en vägg. Ett lagom planteringsavstånd är ungefär en halv meter. Placerad upp mot en solig vägg får man inte glömma att vattna vid torr väderlek. Ofta behöver de höga stammarna stöd för att inte välta. På vintern kan de behöva täckas ordentligt med grankvistar eller löv för att inte frysa.


Tillbaka