Lavandula angustifolia - lavendel
trädgårdsväxt med texten "trädgårdsarkitekt Per Christenson www.per-form.se"

Kontakta Trädgårdsmästar’n

Växt med texten "trädgårdsarkitekt Per Christenson"
Share on Facebook
TRÄDGÅRDSMÄSTAR’N Trädgård från idé till verklighet

Lavandula angustifolia - lavendel

Lavandula angustifolia - lavendelLavandula angustifolia - lavendel förknippar nog de flesta med gamla trädgårdar. Den verkar dock, i varje fall i de högre ståndens trädgårdar, ha varit mindre populär under 1800-talet. Allmogen har i varje fall odlat den, kanske mest som kantväxt. Stundtals som ett alternativ till buxbom, med sina doftande, blå blommor, som kommer i maj-juni.

 I södra Europa är lavendeln dock främst en nyttoväxt. Där odlas den främst för den kosmetiska industrins behov. Dess väldoftande blommor användes redan av de gamla romarna. De hade den i badet för att sprida vällukt. Därav namnet Lavandula som kommer av latinets lavare, som betyder tvätta.

 Den trivs bäst i sandblandad mulljord i full sol. Det är viktigt att man regelbundet beskär lavendeln, annars blir den snart risig och oformlig. Som kantväxt trimmas plantorna tidigt på våren. Den blidar då snabbt en tät väldoftande häck. Tänk därför på att inte sätta plantorna onödigt tätt, även om de ser små ut som unga. Tre till fyra plantor per meter är lagom.

Tillbaka